<< Januar 2018 >>

9 sek, 2 kæntringsforsøg og teknikalitet

news: randers1lille.jpg

Blance agt af Kalundborg Roerne. Foto Randers Roklub

Vores hold var ved at kæntre 2 gange og så gik der teknikalitet i den. Så kort kan det siges, men historien kræver en del flere linjer.

Vores drenge var klar til udfordringen i Randers, hvor de skulle forsvare deres favorit position, som de havde med i form af sejre i 2 ud af 3 af de tidligere regattaer. Rovandet var som altid perfekt på Randers Fjord og Gudenåen, så rammerne var perfekte i Danmarks sjette største by til denne næstsidste og meget afgørende regatta i årets DM turnering.

Men det skulle vise sig ikke at gå helt så godt som det kunne have gjort. Vores roere som ellers havde trænet flittigt i sommerens turneringspause havde ikke ordentligt styr på balancen og undervejs på de 25 km gik det galt med intet mindre end 2 lige ved og næsten kæntringer. Situationer, hvor sæder røg og koste mange dyre sekunder da båden går helt i stå. Hver hændelse kan have kostet mellem 30 og 40 sekunder.

Oven i købet blev den ene "skæve” situation fanget af stævnets fotografer. Jeg satser på at kunne fremvise dette uheldige billede her på siden snarest. Det flotte billede og situationen indbragte vores hold en trøstepræmie, som de med facit på stævnet helst ville have undværet.

news: randers2lille.jpg
De tre Kalundborg roere mundrer sig over deres trøstepræmie. Foto Randers Roklub

Den dårlige balance kostede mere end den måtte og ved slut var facit, at Kalundborg endte 9 sekunder efter studenterne på de hårde 25 km. KR kom ind 45 sekunder efter på deres første tredjeplads i denne turnering. Sportsligt rigtig spændende og godt for turneringen, da det også åbnet kampen totalt før sidste og afsluttende stævne på studenternes hjemmebane i Svannemøllehavnen i København. Kalundborg fører nu med 1 point foran studenterne som er et point bagud. KR har nu 2 point op til os. Det betyder at alt i princippet er åbent, men at det bliver meget svært for KR at vinde, da de skal sikre sig flere point end DSR og Kalundborg, da de ikke har en chance ved pointlighed. I princippet kan alle 3 hold ende på lige point ved sidste stævne, hvor alternative regler så skal udregne vinderen. Meget meget spændende.

Det sportslige fik dog en ridse i lakken grundet teknikaliteten. Historien er den at DSR bruger en toptunet specialbygget let båd,som er designet optimalt til kortbane kaproning, hvor man typisk har en meget let styrmand på omkring de 50 kg. Første problem for DSR er at båden er for let til at leve op til langdistance reglementet. Det har man klaret ved at få en dispensation for båden, hvor de kan bruge den imod at der anvendes bundbrædder med 20 kg bly indbygget. Det er gået fint for DSR igennem flere år, hvor de har vundet turneringen. I år er DSR som bekendt meget pressede, da de har tabt 2 ud af fire stævner til både Kalundborg og KR. Det har fået roerne til at tænke kreativt, og der er gået op for dem at en specialbygget kortbanebåde nok er lidt tung agter til, når nu den lette kortbanestyrmand er skiftet ud med en tung roer. Det er skidt hvis en båd hænger med bagenden, da det koster meget fart. Det optimale er perfekt balance i båden ikke kun til siderne som Kalundborg roerne måtte erfarre, men også mellem agter og spids. Løsninger lå lige for, nemlig ved at flytte de 20 kg brædder ud i forskottet. Noget der virkede fint da DSR vandt anden kaproning. Det klagede KR over og DSR fik at vide at det måtte de ikke, og de roede derfor igen uden ved sidste stævne. Til dette ændrede de så lidt på konceptet og flyttede igen blybrædderne frem i forskottet denne gange suppleret med de originale lette brædder i båden. Inden stævnet havde de forberedt sig ved at spørge MTU (Motions og tur udvalget) om lov. Efter sigende fik de lov, men problemet er at ingen andre klubber elller dommerne var orienteret om denne tilladelse. Derfor valgte Kalundborg sammen med KR og at indgive en protest, som endnu ikke er behandlet endnu. Dommen vil kunne ændre den samlede stilling.

Som skribent og klubformand håber jeg for sportens skyld, at en teknikalitet, som jeg vil kalde dette, ikke får konsekvenser for DSR. Jeg kan ikke se andet end at de er i god tro, når blot de ror med den krævede vægt ud over mandskabet, for at leve op til reglementet. Fremadrettet håber jeg at dommerudvalget og MTU vil gøre reglerne tydelige og sikre at der ikke kan opstå en gentagelse af denne diskussion.

Personligt håber jeg at resultatet fra regattaen står til trone sådan at vi kan få de fair og meget spændende sportslige finale på Svannemøllehavnen, hvor Kalundborg slutter af med at tæve studenterne københavner blå på deres hjemmebane. Vores roere må ud og træne vendinger og skift inden sidste regatta.